VIDEN OM ÆG

Bliv ægspert

Har du nogensinde undret dig over, hvorfor æg står på køl i Danmark, eller hvor mange æg du må spise om ugen? På denne side kommer vi dig til undsætning ved at dele vores viden om æg og ægproduktion. Bliv blandt andet klog på, hvordan vi tester for salmonella, og hvorfor nogle æg er hvide, mens andre er brune. 

ÆG OG HOLDBARHED
Hvordan ved jeg, om ægget er friskt? Hvad er holdbarheden på æg? Hvordan kan jeg tjekke, om ægget er for gammelt? Hvor længe holder et hårdkogt æg sig i køleskabet? Er mine æg for gamle? Hvordan skal æg opbevares? 

PASTEURISEREDE ÆG

Hvad er pasteuriserede æg? Hvornår bør jeg bruge pasteuriserede æg? Hvor mange æggehvider er der i 1 dl? Hvor mange æggeblommer er der i 1 dl? 

ÆG OG SUNDHED

Hvilke vitaminer og mineraler indeholder æg? Hvad er næringsindholdet i æg? Hvor mange æg må jeg spise om ugen? Hvor meget protein indeholder æg? Hvor mange æg spiser vi danskere?

HØNER OG FUGLEINFLUENZA

Hvad er fugleinfluenza? Hvordan smittes danske høner med fugleinfluenza? Hvad gør vi for at minimere spredning af fugleinfluenza? Hvad sker der ved mistanke om fugleinfluenza? 

ÆG OG BAGNING

Hvorfor bruger man æg som hævemiddel? Hvad sker der, når jeg pisker æg? Hvorfor pensler man bagværk med æg? Hvor mange æg skal jeg bruge? 

PRODUKTIONSFORMER
Hvad er forskellen mellem økologiske høner og frilandshøner? Hvilken type foder får økologiske høner? Hvad er forskellen mellem økologiske høner og frilandshøner? Hvor meget plads har hønerne i stalden?

PRODUKTION AF ÆG

Hvordan kommer æg fra stalden til butikken? Hvad sker der på DANÆGs ægpakkeri? Hvorfor har alle æg et stempel? Hvordan læser jeg stemplet på ægget? Hvorfor er danske æg på køl?

INDE I ÆGGET

Hvad består et æg af? Hvorfor er nogle æggeblommer mere gule end andre? Hvad er de små, brunlige pletter i nogle æg? Hvad er den mørke rand rundt om blommen? Hvorfor kan der være to blommer i et æg? 

DANSKE ÆG
Hvordan ved jeg, om æggene er danske? Hvorfor skal jeg vælge danske æg? Må man næbtrimme høner i Danmark? Hvad står DANSKE ÆG-mærket for? Hvorfor er æg på køl i Danmark?

MADLAVNING MED ÆG
Hvordan laver jeg blødkogte æg? Hvordan laver jeg smilende æg? Hvorfor knækker skallen, når jeg koger æg? Hvorfor er nogle æg svære at pille? Kan man koge æg i mikroovn? Hvordan laver jeg pocheret æg? Hvorfor spiser vi æg til påske?

SALMONELLA I ÆG

Hvad er salmonella? Hvad er forekomsten af salmonella i danske æg? Hvordan tester man for salmonella i æg? Hvor ofte bliver danske høner salmonellatestet? Hvad sker der, hvis en høneflok får salmonella?

NÅR HØNER LÆGGER ÆG

Hvor gammel er en høne, når den lægger sit første æg? Laver hønen ét æg ad gangen? Skal hønen være sammen med en hane for at kunne lægge æg? Hvor mange æg lægger en høne? Hvordan ved man, at der ikke er en kylling i ægget? 

ÆGGESKALLEN

Hvad er æggeskallen lavet af? Hvorfor er nogle æggeskaller meget tynde? Hvorfor er nogle æg svære at pille? Hvorfor er æg brune? 

ÆGGETS FARVE OG STØRRELSE

Hvorfor er nogle æg små, mens andre er store? Hvorfor indeholder bakken forskellige størrelser æg? Hvad er forskellen på hvide og brune æg? Hvorfor har æg forskellige farver?