Æg og holdbarhed

Frisklagte æg

Ægs holdbarhed ser man forskelligt på i forskellige lande. I den Europæiske Union (EU) har man vedtaget, at æg er "bedst før" 28 dage efter den dag, de bliver lagt i stalden. Men vidste du, at du kan undersøge et ægs friskhed på forskellige måder? Lad os fortælle dig hvordan nedenfor.

Tallerken-testen

Hvordan ved jeg, om ægget er friskt?

Hvis du slår et æg ud, kan et friskt æg kendes på, at det har en høj og buet æggeblomme – og at hviden er delt i to lag, et tykt lag tæt omkring blommen og et tyndt, der ligger yderst.

Hvis blommen er flad og nemt går i stykker eller hviden flyder meget ud, kan der være to årsager: Enten er ægget lagt af en ældre høne - æg lagt af ældre høner er nemlig ikke så spændstige, som æg lagt af yngre høner - eller også er ægget ved at være gammelt.

28 dage i EU

Hvad er holdbarheden på æg?

Ægs holdbarhed ser man forskelligt på i forskellige lande. I den Europæiske Union (EU) har man vedtaget, at æg er "bedst før" 28 dage efter den dag, de bliver lagt i stalden. I mange lande udenfor EU opererer man med op til fire måneders holdbarhed på æg. I Hong Kong har man fx besluttet, at æg har en holdbarhed på 120 dage. 

På vores æggebakker kan du altid se datomærkningen. Derfor anbefaler vi dig at opbevare dine æg i æggebakken i køleskabet - så ved du altid, hvilken dato æggene er "bedst før". 

Et æg og et glas vand

Hvordan kan jeg tjekke, om ægget er friskt?

Hvis du er i tvivl, om dit æg er friskt, kan du bruge den klassiske flyde-test. Fyld et glas eller en skål med vand og læg det ukogte æg deri.

Hvis ægget synker til bunds, er det friskt. Hvis ægget flyder i overfladen af vandet, er det ved at være gammelt.

Læg bare ægget på køl

Hvor længe holder et hårdkogt æg sig i køleskabet?

Hvis du har kogt for mange æg til frokostbordet, kan du sagtens gemme dem i køleskabet. Du skal bare sikre dig, at æggets skal er intakt.

Hvis æggeskallen er revnet, kan bakterier fra andre fødevarer trænge ind i ægget, så det ikke holder sig så længe. Opbevar eventuelt æggene i en tætlukket bøtte.