Produktion af æg

Fra stalden til spisebordet

Fra ægget bliver lagt i stalden hos en af vores producenter til det lander i køledisken, skal det ud på en lille rejse. Undervejs bliver ægget både vejet, sorteret efter størrelse og stemplet i vores ægpakkeri i Christiansfeld. Bliv klogere på æggenes rejse fra stalden til spisebordet. 

Æggets rejse

Hvordan kommer æg fra stalden til butikken?

Hver dag indsamler vores landmænd de friske æg fra hønsehusene. De pakker æggene på bakker og sætter dem i et godkendt kølerum (max 12 ºC). Her står æggene sikkert og koldt, indtil de løbende bliver afhentet af Danægs lastbiler.

Æggene bliver kørt til vores ægpakkeri i Christiansfeld i Sønderjylland. Her bliver æggene sorteret efter størrelse og pakket i forskellige æggebakker. Så er de klar til den sidste tur med lastbilen ud til dagligvarebutikker i hele landet.

Ægpakkeri i Christiansfeld

Hvad sker der på DANÆGs ægpakkeri?

På pakkeriet i Christiansfeld modtager vi hver dag friske æg fra vores danske ægproducenter. På pakkeriet sorteres snavsede eller revnede æg - kaldet knækæg - fra, så kun de bedste æg, når ud til butikkerne. Æggene bliver gennemlyst, så man kan se indvendige fejl, som fx blodpletter. 

I pakkeriet stempler vi alle æggene med en sporbarhedskode, der gør det muligt at følge det enkelte æg tilbage til producenten. Når æggene er blevet sorteret, tjekket og stemplet, bliver de pakket og hentet af lastbiler, som kører dem ud til dagligvarebutikker i hele landet eller til udlandet. 

Sporbarhedskoder

Hvorfor har alle æg et stempel?

Alle vores æg er stemplet med en sporbarhedskode. Stemplerne gør det muligt at følge det enkelte æg tilbage til producenten. Samtidig viser koden, om ægget stammer fra økologisk, frilands-, skrabeægs- eller burægsproduktion. 

DANÆG var de første i ægbranchen til at indføre mærkningen af æg i år 1895 for at øge ægkvaliteten, og i dag er det et EU-krav, at alle æg i EU skal mærkes med en sporbarhedskode.

Afkod stemplet

Hvordan læser jeg stemplet på ægget?

Det er den øverste række af tal i stemplet, der handler om sporbarhed. Det første tal fortæller, hvilken type æg der er tale om. 

0 = Økologiske æg
1 = Frilandsæg
2 = Skrabeæg
3 = Buræg

Bogstaverne DK står for, at ægget er lagt i en dansk hønsegård. Andre EU-lande har deres egen landekode. De sidste seks tal er den enkelte gårds CHR-nummer (godkendelsesnummer). Den nederste linje er udelukkende produktionsoplysninger til vores interne brug.

Den danske kølekæde

Hvorfor er danske æg på køl?

Kølekæden er et unikt dansk fænomen, der sikrer, at alle æg opbevares på køl (max 12 ºC) hele vejen fra gården til butikken. Fødevaremyndighederne fik særligt fokus på fordelene ved at nedkøle æg, da den danske salmonellahandlingsplan trådte i kraft i 1996.

Man fandt nemlig ud af, at vækstraten for fx salmonellabakterier reduceres meget ved temperaturer under 12 ºC. Med den danske salmonellahandlingsplan blev det derfor indført som et lovkrav, hvilket dengang som i dag er en dansk særregel ift. EU lovgivningen.