FRISKE ÆG SOM ER SLÅET UD OG VARMEBEHANDLET

Pasteuriserede æg

I dag er danske æg derfor stort set fri for salmonella, da vi i Danmark har et omfattende kontrolprogram for salmonella i alle led af produktionen af æg. Derfor kan du ifølge Fødevarestyrelsen godt bruge friske rå æg i din madlavning. I visse situationer kan det dog give mening at bruge varmebehandlede æg. Bliv klog på hvornår lige her. 

Varmebehandling

Hvad er pasteuriserede æg?

Pasteuriserede æg er udslåede æg, der er varmebehandlede, så enhver risiko for salmonellabakterier er elimineret. Den generelle regel er, at æg og retter med æg skal opvarmes til mindst 75 grader, for at man kan være sikker på, at eventuelle salmonellabakterier er dræbt.

I dag er danske æg derfor stort set fri for salmonella. I Danmark er der et omfattende kontrolprogram for salmonella i alle led af produktionen af æg. 

TIL BØRN, SYGE ELLER GAMLE

Hvornår bør jeg bruge pasteuriserede æg?

Ifølge Fødevarestyrelsen kan du godt bruge friske rå æg til den hjemmelavede is, den røgede sild og til for eksempel desserter og kager, som ikke bliver opvarmet. Grunden hertil er, at risikoen for at blive syg af salmonella fra danske æg, man køber i butikkerne, er i dag meget lille.

Fødevarestyrelsen anbefaler dog, at du bør bruge pasteuriserede æg, hvis du fx laver mad til for eksempel børn, syge eller gamle.

Hvor mange æggehvider er der i 1 dl?

Når du bruger pasteuriserede æg i din madlavning, kan du regne med, at 1 dl svarer til cirka 3 æggehvider. 

Hos DANÆG laver vi pasteuriserede æggehvider - både lavet på skrabeæg og økologiske æg. 

Hvor mange æggeblommer er der i 1 dl?

Æggeblommer kan variere i størrelsen, men du kan regne med, at der er cirka 6 æggeblommer i et decilitermål. 

Hos DANÆG laver vi pasteuriserede æggeblommer - både lavet på skrabeæg og økologiske æg.