Når høner lægger æg

En 24-timer lang proces

Der sker en ret fantastisk proces, når høner lægger æg. Vidste du fx, at en høne udvikler flere æg på samme tid - i forskellige stadier? Og tør du gætte på, hvor mange timer en høne bruger på at udvikle æggeskallen om æggehviden og æggeblommen? Find svaret på det og meget andet her.

Det første æg

Hvor gammel er en høne, når den lægger sit første æg?

Fra en nyudklækket kylling modnes til en voksen høne, går der cirka 17-20 uger. En høne lægger sit første æg, når den er cirka 20 uger.Et æg hver 24 timer

Laver hønen ét æg ad gangen?

Nej, hønen udvikler flere æg samtidigt på forskellige stadier.

I æggestokken danner hønen æggeblommen, som har seks lag. Når æggeblommen er færdigudviklet, frigives den i æggelederen. I æggelederen dannes æggehviden omkring blommen. Æggehviden består af fire lag, der forsegles med en indre og en ydre hinde.

Herefter dannes æggeskallen. Nu er ægget klar til at blive lagt. Hele denne proces tager 24 timer for hønen. 

Hønen og hanen

Skal en høne være sammen med en hane for at kunne lægge æg?

Nej. En høne lægger æg helt uden hjælp fra en hane. Når hønen er cirka 20 uger gammel, begynder den at lægge æg. 

Men hvis der skal komme en kylling ud af ægget, skal hønen være sammen med en hane, som befrugter ægget. 

Næsten ét æg om dagen

Hvor mange æg lægger en høne?

Vores høner lægger i gennemsnit 300 æg om året. Det betyder, at vores høner lægger næsten ét æg om dagen.

Imens hønen er ung, lægger den færre æg. Når den modnes, begynder den så at lægge mange æg. I takt med at hønen bliver gammel, falder dens æglægning igen. 

Ubefrugtede æg

Hvordan ved man, at der ikke er en kylling i ægget?

For at der kan komme en kylling ud af et æg, skal ægget befrugtes af en hane. Hos Danægs landsmænd bor der som oftest kun høner - og kun få eller ingen enklete haner. Derfor sker det sjældent at æggene bliver befrugtet i disse stalde. 


Selv hvis et æg bliver befrugtet, vil hønen skulle ruge 21 dage på ægget, før der kan komme en kylling ud. Hver dag indsamler vores landmænd de friske æg, så hønerne når derfor heller ikke at ruge på deres æg. Derfor kan man også være helt rolig når man køber æg fra supermarkedet. 

Alt i én skal

Hvor lang tid bruger hønen på at lave æggeskallen?

Det tager hønen omkring 14 timer at danne æggeskallen, som faktisk består af flere lag. Æggeskallen er lavet af kalk, og derfor er dens lag hvide. Bortset fra hvis ægget er lagt af en brun høne. I det tilfælde er det yderste lag af æggeskallen brunt.