Æggets farve og størrelse

Fra small til X-large

I Danmark støder du oftest på hvide æg i køledisken. Det er fordi, langt de fleste danske ægproducenter holder høner der lægger hvide æg. Som tommelfingerregel kan man sige, at hønens race bestemmer æggets farve. Men faktisk er det farven på hønens øreflip, der bestemmer æggets farve. Kan du gætte, hvad der bestemmer æggets størrelse? Hvis ikke, så finder du svaret nedenfor. 

Æggets størrelse

Hvorfor er nogle æg små, mens andre er store?

Æggets størrelse hænger sammen med to ting: hønens race og hønens alder.

Når vores landmænd får et nyt hold høner, så lægger de unge høner små æg (small æg vejer under 53 gram). I takt med at hønerne vokser, begynder de at lægge større æg. I det meste af æglægningsperioden lægger hønerne æg i størrelse M og L (fra 53 gram til 72 gram). Hvis et æg vejer over 73 gram, så er det et XL æg.

Minimumsvægten

Hvorfor indeholder bakken forskellige størrelser æg?

Du kan sagtens komme ud for, at der er æg af forskellige størrelser i bakkerne. Det er helt normalt. Tilsammen skal æggene bare overholde en minimumvægt for alle bakkens æg. På bagsiden af bakken kan du læse minimumvægten. 

Æggets farve

Hvad er forskellen på hvide og brune æg?

Æg kan være mange forskellige farver, men de mest almindelige er hvide og brune æg. I Danmark er cirka 90% af æggene hvide. 

Farven på en hønes øreflipper antyder, hvilken farve æg hun lægger. En høne med hvide øreflipper lægger typisk hvide æg, mens en høne med rødlige øreflipper lægger brune æg. 

Det afhænger af høneracen

Hvorfor har æg forskellige farver?

Der findes mange forskellige høneracer, som adskiller sig på farven af deres fjer, størrelsen på dyrene og hvor mange æg de lægger. Høneracen påvirker altså æggenes farve. 

Æg kan være mange forskellige farver, men de mest almindelige er hvide og brune æg. I Danmark er cirka 90% af æggene hvide.