Marianne og Bent Jensen

Lille Hejbøl

I Ølgod i Sydvestjylland driver Marianne og Bent Jensen en ægproduktion med 115.000 skrabehøner, og opdræt af omkring 200.000 hønniker om året. Bedriften Lille Hejbøl blev udstykket tilbage i 1798 og har derfor været på mange forskellige hænder, før Familien Jensen i 1990 overtog gården. I dag står hønsestaldene i skyggen af en fantastisk velplejet have, som på lang afstand fortæller besøgende, at her er tale om et landbrug, hvor der kræses for selv den mindste detalje.

Ordenssans og medarbejderfokus

Fra parrets vidunderlige have går man blot 50 meter, før man står foran hønsestaldene. Her bliver tingene holdt lige så snorlige som i prydhaven og det med rette: Som tidligere bestyrelsesformand for ægproducenterne i Dansk Erhvervsfjerkræ er Bent vant til at skulle åbne sine døre for alle lige fra politikere til journalister og så skal der altså bare se ordentligt ud. Overtræksdragter hænger på rad og række og skifteskoene står klar. Efter en grundig vask, samt afspritning af hænder er man klar til besøg i hønsestalden.

Et godt arbejdsmiljø

Marianne og Bents sans for orden og struktur var netop en af begrundelserne for, at Lille Hejbøl i 2013 modtog Landbrugets Arbejdsmiljøpris. Prisen uddeles hvert år af Videncentret for Landbrug til en landmand, som har ydet en særlig indsats for at skabe et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø på bedriften. Bent er åbenlyst stolt over, at han og Marianne er lykkedes med at skabe en arbejdsplads, som ikke kun de holder af, men som et hold af dygtige og engagerede medarbejdere også nyder. En stor del af æren kan tilskrives Marianne – eller Blæksprutten, som Bent kalder hende – fordi hun tager sig af den administration, der følger med at være arbejdsgiver; MUS-samtaler, lønudbetaling, APV, ansættelseskontrakter og afrapportering overfor myndigheder.

Et åbent landbrug

I dag får Bent ikke længere journalister på visit, men gæster er der fortsat masser af hos Lille Hejbøl. Flere gange om året får Bent nemlig besøg af både danske og udenlandske gæster, som gerne vil blive klogere på æg og høner. Blandt andet har en nærliggende campingplads hvert år arrangerede ture til Lille Hejbøl.

Gæsterne bydes velkommen i den store gildesal, som ligger i forlængelse af parrets private bolig, før de ekstra nysgerrige får en guidet tur i hønsestaldene. Hos Lille Hejbøl er der åbent landbrug hver dag og det er tydeligt, at Bent brænder for at dele ud af sin viden om æg, hvilket har givet ham kælenavnet Hønse-Bent blandt sine kollegaer i branchen.