I SKÆRBÆK

Inga og Johan Erichsen

På et frokostbord i Skærbæk – et stenkast fra Vesterhavet – står der hver dag blødkogte, biodynamiske æg. Sådan skal det være på en gård med ægproduktion, mener Inga og Johan Erichsen. Gården har været drevet økologisk siden 1995. I bedriftens andre stalde har parret 18.000 økologiske høner.

Et grønt slaraffenland

Selv på en brandvarm juni-dag, hvor temperaturen har sneget sig over de 25 grader og solen skinner fra en skyfri himmel, er der liv i hønsegården. Det er ellers lidt for varmt til høners smag, men her i Inga og Johans hønsegård er varmen tålelig. Hønsegården tilbyder nemlig dyrene det udendørs miljø, som de elsker mest; mange svalende træer, som giver skygge og ly for rovfugle, og dertil et stort areal med alverdens grønne bevoksninger og blomster, som dyrene ubemærket kan trisse rundt i. Hvis man kigger nøje efter i det grønne vildnis, kan man skimte de nedtrådte stier, som hønerne vandrer ad.

På markerne omkring hønsegården dyrker Inga og Johan blandt andet hestebønner, lupin, havre og hvede til hønernes foder og foran hovedhuset summer det i buske og træer; naturligvis har parret en honningproduktion, hvis bier hjælper med at bestøve lokalmiljøets træer og blomster.

De vestjyske hippier

Da Inga og Johan i 1995 startede deres ægproduktion, blev der kigget skævt til dem fra de omkringliggende gårde. Økologi kendte ingen på den vestjyske egn dengang til og det havde de heller ikke den store interesse i, så af lokalmiljøet blev de nye ægproducenter stemplet som et par hippier. Noget som parret smiler overbærende over, når de her 30 år efter fortæller, hvordan de selvsamme gårde i dag er ved at lægge om til økologi.

Inga og Johan har altid været lidt forud for deres tid. Først med økologien. Siden med deres specielle etagesystem i hønsestalden, som var producentens første af typen. I dag har de omlagt den ene af deres stalde til biodynamisk produktion – en produktionstype, som især Danmarks tyske naboer efterspørger.  Den biodynamiske produktion har specielle Demeter-krav, som bygger på en holistisk forståelse af landbruget, hvor de forskellige delelementer af bedriften skal spille sammen i en bæredygtig enhed.