"Æg - det er da noget, vi altid har i køleskabet". Sådan vil de fleste sikkert sige. Med æg ved hånden kan man nemlig altid fremtrylle noget lækkert. Ægget kan syne som det mest simple i verden, men kan alligevel volde problemer i køkkenet. Her kan du lære, hvorfor nogle æg er så pokkers svære at pille og vores tips til, hvordan du koger det perfekte, blødkogte æg. Find f.eks. svaret på hvor mange minutter et æg skal koge før det bliver hårdkogt.
Hvor langt tid skal et æg koge før det bliver blødkogt?
Small: 4-5 min
Medium: 5-6 min
Large/XL: 6-7,5 min
Skal du koge smilende æg? Følg kogetids vejledningen for det perfekte smilende æg.
Small: 5-6 min
Medium: 6-7 min
Large/XL: 7-8 min
Hvor mange minutter skal et æg koge før det bliver hårdkogt?
Small: 8 min
Medium: 9 min
Large/XL: 10 min
I et æg findes en lille luftblære. Tager du et æg direkte fra køleskabet i en gryde med kogende vand, risikerer du, at ægget knækker, fordi luften i luftblæren udvider sig.
Det kan du undgå på to måder: Tag æggene ud af køleskabet lidt tid før, du skal koge dem eller læg æggene i en skål med lunkent vand, før du putter dem i gryden med det kogende vand.
Ved nogle hårdkogte æg glider skallen af så let som ingenting, mens andre æg er umulige at pille. Årsagen er æggets alder.
Ifølge Danmarks Teknologiske Institut vil der med tiden sive CO2 ud af ægget. Det medfører, at pH-værdien i ægget stiger, og den proces får skalhinden og dermed skallen til at slippe lettere. Et æg, der er en uge gammelt, er altså lettere at pille end et helt nylagt et af slagsen.
Du skal bruge 4 friske æg, ca. 1 liter vand og 3 spsk. eddike. Bring vand og eddike i kog i en gryde. Slå imens de fire æg ud i hver deres skål. Skru ned for varmen, så vandet holder sig lige under kogepunktet. Rør rundt i vandet, så det kommer i bevægelse i samme retning - enten med eller mod uret. Hæld forsigtigt ægget ud i vandet.
Lad ægget pochere i 3-4 minutter, så hviden stivner, men blommen forbliver flydende. Tag ægget op, og læg det i en skål med koldt vand, så kogningen stopper. Tag det op igen efter kort tid, så ægget ikke bliver koldt.
Mayonnaise er noget de fleste bruger i det ene eller andet omfang, og mulighederne er uendelige. Så hvorfor ikke lave den selv? Du kan finde opskriften på en hjemmerørt mayonnaise i linket herunder.
Tip: Du kan sagtens bruge en stavblender eller et elektrisk piskeris i stedet for en blender.
Æg har været en fast del af påsketraditionerne i hvert fald siden 1600-tallet. Dengang lagde hønerne ikke æg i den mørke vintertid, og først til påsketid begyndte de igen at lægge æg. Derfor var der ved påsketid mange æg, da man heller ikke spiste æg i fasten. Dengang blev ægget betragtet som en luksusvare, og alle fattigere familier med høns, solgte derfor alle deres æg for at tjene lidt.
Der udviklede sig også en tradition for, at man på påskelørdag spiste skidne æg - et hårdkogt æg i sennepssovs.