Madlavning med æg

Kunsten at koge et æg

"Æg - det er da noget, vi altid har i køleskabet". Sådan vil de fleste sikkert sige. Med æg ved hånden kan man nemlig altid fremtrylle noget lækkert. Ægget kan syne som det mest simple i verden, men kan alligevel volde problemer i køkkenet. Her kan du lære, hvorfor nogle æg er så pokkers svære at pille og vores tips til, hvordan du koger det perfekte, blødkogte æg.

Det er luftblærens skyld

Hvorfor knækker skallen, når jeg koger æg?

I et æg findes en lille luftblære. Tager du et æg direkte fra køleskabet i en gryde med kogende vand, risikerer du, at ægget knækker, fordi luften i luftblæren udvider sig.

Det kan du undgå på tre måder: 1) Prik et lille hul i toppen og bunden af ægget med en skarp kniv, eller 2) tag æggene ud af køleskabet lidt tid før, du skal koge dem. 3) Læg æggene i en skål med lunkent vand, før du putter dem i gryden med det kogende vand.

5 minutter på blusset

Hvordan laver jeg det perfekte, blødkogte æg?

Med en skarp kniv prikker du et lille hul i top og bund af æggene.

Tag en tom og tør kasserolle, og læg æggene heri. Fyld kasserollen med rigeligt vand, så æggene er godt dækket. Sæt kasserollen over på komfuret og skru helt op for blusset. Nu skal æggene koge i 5 minutter.

Når æggene er kogt færdigt, hældes der koldt vand ned i kasserollen. Put æggene i æggebæger og server med salt og brød til.

Af med skallen

Hvorfor er nogle æg svære at pille?

Ved nogle hårdkogte æg glider skallen af så let som ingenting, mens andre æg er umulige at pille. Årsagen er æggets alder. 

Ifølge Danmarks Teknologiske Institut vil der med tiden sive CO2 ud af ægget. Det medfører, at pH-værdien i ægget stiger, og den proces får skalhinden og dermed skallen til at slippe lettere. Et æg, der er en uge gammelt, er altså lettere at pille end et helt nylagt et af slagsen.