07-03-2020

DANÆG pressemeddelelse - marts 2022

07-03-2022

Trods et udfordrende marked, styrkede Danæg-koncernen sin position på det nordiske marked med det fulde opkøb af finske Munax OY.
Koncernen kom ud af 2021 med en rekordomsætning på knap 1,5 mia. kr. og et resultat før skat (EBT) på 58 mio. kr.

”Generelt har 2021 været et intenst år, hvor forretningen særligt har været påvirket af en række betydelige eksterne forhold. COVID-19, fugleinfluenza og kraftigt stigende omkostninger på tværs af hele værdikæden er blot nogle af de forhold, vi har arbejdet med gennem året. Det er ikke forhold, som vi kan påvirke, men det er forhold, som vi løbende har skullet håndtere på konstruktiv vis. Set i det lys er vi tilfredse med årets resultat” siger koncernchef Jann Dollerup Vig Jensen.

Årets resultat efter skat på 50 mio. kr. er primært drevet af to forhold: Dels en regnskabsmæssig regulering i forbindelse med det fulde opkøb af Munax OY fra 24% ejerskab til nu 100%. Og dels et driftsmæssigt resultat på 25 mio. DKK, som er realiseret på tværs af koncernens selskaber.

”Til trods for omfattende markedsturbulens har vi fortsat udviklingen og optimeringen af vores forretning. Blandt andet fortsætter eksportsalget med at udvikle sig, og vi har store forventninger til at øge den del af forretningen i de kommende år. Koncernens produkter er anerkendt på det internationale marked, og vi forventer at øge afsætningen på vores ca. 50 eksisterende eksportmarkeder, mens vi samtidig forventer at åbne nye, spændende markeder. Det betyder meget for vores samlede forretning, da det nordiske marked er præget af meget hård konkurrence og små marginaler på både skalæg og forædlede ægprodukter” siger Jann Dollerup Vig Jensen.

Krigen i Ukraine ventes også at få en betydelig påvirkning på ægbranchen. Allerede nu ses kraftige stigninger i de i forvejen meget høje korn- og foderpriser, som sammen med stigningerne på bl.a. energi forøger produktionsomkostningerne væsentligt hos både ægproducenterne og de enkelte selskaber i Danæg koncernen.

CSR og bæredygtighed er prioriterede fokusområder for Danæg, der siden 2013 har været medlem af Global Compact. Gennem de senere år har Danæg intensiveret sin indsats yderligere, og i januar ansatte Danæg en CSR & bæredygtighedschef, der skal drive udviklingen indenfor området.

”Når vi tager hul på vores nye strategi i 2023, vil bæredygtighed spille en endnu større rolle. Vi mener grundlæggende, at vi har et ansvar for at bidrage til en positiv udvikling samtidig med, at vi ser kommercielle muligheder i innovation af nye bæredygtige tiltag – både i Norden og på eksportmarkederne”, siger Jann Dollerup Vig Jensen.  

Koncernchefen fremhæver, at 2022 forventes at blive et udfordrende år, da tendensen med høje omkostninger til energi, transport, emballage mv. er fortsat fra 2021 ind i 2022. Optimismen er dog fortsat i behold, og den positive udvikling, som koncernen har oplevet i de senere år, giver tiltro til at koncernen i 2022 vil udvikle sig yderligere i en positiv retning.