01-03-2020

Æg fra vores sønderjyske landmænd

Hos DANÆG har vi et helt specielt forhold til Syd- og Sønderjylland. Vores ægpakkeri ligger nemlig i smukke, traditionsrige Christiansfeld og så har langt størstedelen af vores økologiske ægproducenters gårde i den sydlige del af Danmark. Ved indgangen til 100-året for Sønderjyllands genforening med resten af det danske kongerige i 1920, måtte vi selvfølgelig lave en æggebakke med sønderjyske æg.

Sønderjylland har stor betydning

Sønderjyske traditioner

For DANÆG har Sønderjyllands genforening med resten af det danske kongerige i juni 1920 stor betydning. Vores ægpakkeri ligger nemlig i traditionsrige Christiansfeld, og flere af vores ægproducenter har gårde i smukke Sønderjylland.

Det sønderjyske er kendt for sine fine traditioner såsom ringridning i maj og frem til juli, samt det sønderjyske kagebord som er en perfekt anledning til at benytte de friske æg fra området.

Carsten Møller

Sønderjysk landmand i 8. generation

Én af dem, der leverer økologiske æg til vores nye sønderjyske bakke, er Carsten Møller. Carsten er 8. generation på gården i Aabenraa, som han overtog fra sine forældre, der fortsat hjælper til på landbruget, men lader Carsten om at drive gården, som han ønsker det.

Som mange andre danske ægproducenter havde familien i sin tid burægsproduktion, men da efterspørgslen på økologiske æg steg op gennem 00'erne, besluttede familien i 2011 at lægge om til økologi.

Barndommen

Den sønderjyske barndom

Fra sin sønderjyske barndom husker Carsten især, at hans mor lavede "brø' torte" bedre kendt som rugbrødslagkage. Brø' torte er en helt særegen kage i Sønderjylland. Faktisk kendes rugbrødslagkagen ikke andre steder i landet.

I gamle dage var det en yndet festkage, som var ret kostbar at lave og helst skulle spises straks. Det var en af de kager, som husmoderen tidligere satte en stor ære i at bage til perfektion.

DANÆGs producenter

36.136 danske ægproducenter

Kun syv år efter Dansk Andel Ægexports stiftelse var antallet af producenter i andelsvirksomheden i 1902 vokset eksplosivt til 36.136. Fra midten af det 20. århundrede begyndte antallet af medlemmer dog at falde og i 1987 var medlemstallet faldet til under 200.

I dag har DANÆG knap 40 danske ægproducenter, hvoraf mange holder til i Syd- og Sønderjylland.