KONGELIG HOFLEVERANDØR

Æg til Det Danske Kongelige Hof

DANÆG har en lang og stolt historie - der strækker sig helt tilbage til 1895. Kun 11 år efter andelsselskabets stiftelse blev DANÆG, som dengang hed Dansk Andels Ægexport, leverandør af æg til Det Danske Kongelige Hof. Her kan du blive klog på, hvad det indebærer at være hofleverandør.

De to prædikater

Mange kender kronesymbolet og ordene ”Kongelig Hofleverandør” eller ”Leverandør til Det Kongelige Danske Hof” fra dagligvarer, reklamer og i logoer.

Forskellen på de to betegnelser er, hvornår virksomheden fik tildelt titlen – skillelinjen er 2008, hvor den korte version ”Kongelig Hofleverandør”, blev indført. De to betegnelser kaldes prædikater.

Udnævnes på Dronningens fødselsdag

Et hofprædikat kan ikke købes, men kræver en ansøgning, som bliver vurderet og godkendt af Hofmarskallatet og derefter forelagt Hendes Majestæt Dronningen, som personligt udnævner den nye hofleverandør.

Udnævnelsen sker efter en meget gammel tradition på monarkens fødselsdag. Når en virksomhed har fået sin udnævnelse giver det ret til at benytte kronen sammen med prædikatet og firmanavnet efter helt bestemte regler.

Langvarig samhandel med kongehuset

Som Hofleverandører leverer man ikke kun til medlemmer af Kongefamilien og den kongelige husholdning. Hver eneste dag bruger alle danskere et eller flere ”kongelige” produkter fra æg, sukker og pålæg til biler, dåseåbnere og glas. 

Både firmaer og enkeltpersoner kan søge om at blive hofleverandør. Det kræver en langvarig og regelmæssig samhandel med kongehuset, og at virksomheden er veletableret, økonomisk solid, vel ledet og velrenommeret.