ANDELSSELSKAB SIDEN 1895

Vi er ejet af vores ægproducenter

DANÆGs historie strækker sig tilbage til 1895. På det tidspunkt var danske æg ved at miste deres renommé på det største eksportmarked, England, grundet deres meget dårlige kvalitet. Andelsselskabet Dansk Andels Ægexport blev derfor stiftet som en sammenslutning af danske landmænd udfra devisen om, at sammen står vi stærkere. Det er i dag uærndret en væsentlig del af vores misson, hvor selskabet fortsat er ejet af sine ægproducenter samt delvist af DLG.

36.136 ægproducenter

Den eksplosive start

Da Dansk Andel Ægexport blev grundlagt i 1895, var Danmark dækket af små landbrug med 10-50 høner. Disse landbrug sluttede sig hurtigt til det nye andelsselskab, så allerede efter syv år var medlemstallet vokset til 36.136 ægproducenter.

I midten af det 20. århundrede betød modernisering, at antallet af landmænd begyndte at falde, og i 1987 var antallet af ægproducenter hos DANÆG under 200. I dag leverer knap 40 danske producenter æg til DANÆG.

Medbestemmelse

Hvad vil det sige, at DANÆG er et andelsselskab?

Som andelsselskab er DANÆG ejet af sine ægproducenter. Det betyder, at hver enkelt ægproducent har medbestemmelse i de afstemninger, der finder sted i selskabet. Når året er omme, udbetaler selskabet en del af sit overskud til ejerne. Det resterende overskud geninvesteres i selskabet til køb af nye maskiner, moderniseringer etc.

Modsat har ægproducenterne krav på, at DANÆG tager imod alle de æg, de producerer og afsætter dem bedst muligt. For sine æg får producenterne en pris - også kaldet noteringen - som afhænger af produktionsformen og markedets udbud og efterspørgsel. 

Den sydlige del af Danmark

Hvor ligger DANÆGs gårde?

Hos DANÆG har vi et helt specielt forhold til Syd- og Sønderjylland. Vores ægpakkeri ligger nemlig i smukke, traditionsrige Christiansfeld, og så har langt størstedelen af vores økologiske ægproducenters gårde hjemme i den sydlige del af Danmark. Vi har dog også producenter på Sjælland, Fyn og i Midtjylland. 

På kortet viser de hvide æg, hvor vores producenters gårde ligger, mens sorte æg er andre produktionssteder. De rødlige æg markerer DANÆG A/S i Christiansfeld og vores produktfabrik DANÆG Products i Roskilde.

Vælg danske fødevarer

Hvordan kan jeg støtte danske ægproducenter?

Når du køber danske æg, har du fundamentet for et lækkert måltid, og samtidig støtter du vores danske ægproducenter. Danske æg er synonym med velsmagende kvalitet, fokus på dyrevelfærd og en af verdens strengeste salmonellakontroller.

På bakken og på hvert enkelt æg kan du aflæse, i hvilket land ægget er produceret. Kig efter Danske Æg-mærket og DK på æggeskallen, hvis du vil være sikker på, at dine æg er produceret på et dansk landbrug.