Elagergaard

Hønernes trivsel er omdrejningspunktet

Johannes Jensen er vokset op på Elagergaard, og overtog driften og ægproduktionen efter sin forældre i 1988. Så man kan roligt sige, at Johannes har fået æggene ind med blodet. Han lægger stor vægt på hønernes trivsel og på at levere gode æg. I dag har han 95.000 skrabehøner fordelt i tre stalde ved Fredericia.

Tættere på dyrene

I starten havde Johannes burhøner, men i 2014 lagde han om til skrabehøner. Han trængte til nye udfordringer og mente, at skrabehøner ville være mere spændende at arbejde med. Og han er godt tilfreds med skiftet.

– Jeg har fået et bedre miljø og føler mig tættere på dyrene. Men skrabehøner er også mere krævende at arbejde med. Der er f.eks. meget arbejde i observation af, hvordan hønerne bruger staldsystemet, forklarer Johannes.

Staldene er indrettet, så hønerne kan gå rundt og støvbade i sandet og baske med vingerne eller hvile sig på deres pinde, som er sat op i forskellige højder.

Dyrevelfærd giver gode æg

Foruden Johannes er der fire ansatte på gården. De møder normalt ved syv-tiden, hvor der skal samles æg i de tre store stalde. Æggene pakkes og opbevares i kølerum til de bliver afhentet og fragtet til pakkeriet. Efter indsamlingen bliver staldene gået igennem og der tjekkes for foder og vand.   

– Jeg lægger stor vægt på dyrevelfærd. Hønerne skal have det godt. Og så lægger jeg vægt på, at vi laver et godt æg. Ja, de to ting hænger faktisk tæt sammen, siger Johannes, der også har fokus på et godt arbejdsmiljø for gårdens ansatte.

Dyrker eget foder til hønerne

Arbejdet på Elagergaard er mere end at passe de 95.000 høner og samle æg. Johannes har 380 hektar jord, hvor han bl.a. dyrker havre og hvede, som bliver brugt til hønsefoder. Gødningen fra hønerne bliver brugt på markerne, hvor det giver en god balance og medvirker til en sund og god plantevækst. 

– Vi høster selv omkring halvdelen af det foder, vi skal bruge. Jeg synes, at det er rigtig sjovt og tilfredsstillende, at vi selv dyrker noget af vores foder. Det er en god fornemmelse at vide, hvad hønerne får, fortæller Johannes Jensen.