Aalundgaard Gods

Fra malkekvæg til skrabehøner

Hvis Henrik Pihl Winterø for ti år siden var blevet spurgt, om han en dag skulle bo og producere æg på Fyn, ville han med garanti have slået en stor latter op og have rystet på hovedet. Der var nemlig intet i Henriks arbejdsliv, der rimede på ægproduktion. Derfor kan Henrik heller ikke lade være med at smile ved tanken om, hvordan det endte med, at han i dag driver Aalundgaard i Aarup med skrabehøner i baghaven.

Fyn er fin

Når man kigger sig omkring i det bakkede sommerlandskab, er det ikke svært at forstå, hvorfor Henrik Pihl Winterø besluttede sig for at slå sig ned på Fyn. Langs landevejen kæmper klassiske husmandshuse med stråtage om at være de yndigste i området og den lokale bager frister med tærte med danske jordbær. Det var dog en hvid bro i haven på Aalundgaard, som skulle blive afgørende for Henriks nye karriere som ægproducent.

Den hvide bro i haven

Henrik er vokset op på en kvæggård på Langeland og har altid arbejdet med malkekvæg, så da han i 2013 indrykkede en annonce i et brancheblad for landbruget, ledte han egentligt efter en kvægbedrift med udsigt til generationsskifte. Helge Strandgaard Hansen havde dog helt andre planer for Henrik.

Siden 1975 havde Helge ejet Aalundgaard og var i 2013 klar til at se sin ægproduktion overtaget af den nye generation. Derfor ringede Helge til Henrik og forsøgte at sælge ham ideen om at skifte malkekvæg ud med høner. Henrik var lunken ved tanken, men en dag slog Karoline et nysgerrigt smut forbi Aalundgaard. I haven var en hvid bro over Ladegårds Å, og den forelskede Karoline sig så meget i, at hun overtalte Henrik til at besøge Helge. 

Kvægavleren, der skiftede branche

Helge talte godt for sin sag og samme år startede Henrik som driftsleder på gården. På den måde blev Henrik en del af gårdens omlægning fra burægproduktion til skrabeægproduktion, og brugte de næste tre år på at mærke efter, om han og Aalundgaard passede godt sammen. Det gjorde de og i 2017 overtog Henrik og Karoline endeligt Aalundgaard fra Helge. 

Eget opdræt

Men ægproduktion er ikke det eneste, Aalundgaard kan præstere. Udover de to stalde til skrabehønerne, har Henrik en opdrætsstald. Henrik er glad for at have sit eget opdræt, for som han udtrykker det, så er kvaliteten af hans æg ikke bedre end kvaliteten af alle de delelementer, som indgår i ægproduktionen, såsom opdræt og foder.
 

Foder fra egne marker

Af samme årsag dyrker Henrik selv en stor del af hønernes foder. Bag hovedhuset driver den bløde sommervind hen over markerne, hvor de tunge, svajende aks afslører, at der ikke er mange uger til, at høsttiden starter. Her dyrker Henrik hvede, havre og triticale (en krydsning mellem hvede og rug) til sine høner. Det betyder, at skrabehønernes foder består af 40 % hjemmedyrket, lokalt foder, som suppleres med foderblanding.