Bøgballegård

Danske råvarer som omdrejningspunkt

På midtjyske Bøgballegård i Brædstrup passer 29-årige Peter Ritter 30.000 økologiske høner. Peter, hans kone og søn bor side om side med Peters bedsteforældre, som Peter i 2015 overtog gården efter og omlagde til økologisk ægproduktion. I indkørslen til stalden, bydes man velkommen af bistader, hvis bier skal hjælpe med at bestøve hønsegårdens frugttræer, så de bærer frugt til gavn og glæde for både høner og mennesker.

En frodig hønsegård med lidt af hvert

Hver formiddag når Peter åbner hønsehusets låger, vælter de ivrige høner ud på de frodige engarealer. Hønsegården er plantet til med forskellige frugttræer fx økologiske blomme-, pære- og æbletræer. I sensommeren og om efteråret nyder hønerne godt af nedfaldsfrugterne. I det frodige landskab har Peter også plantet piletræer, hvis tidlige blomstring er guld værd for gårdens 100.000 honningbier, som hvert forår strømmer ud i det omkringliggende landskab og bestøver blomster og træer.

De økologiske frugter, som hønerne ikke får næbbene i, og den søde honning sælger Peter fra sit lille gårdsalg, så lokalbefolkningen kan nyde godt af Bøgballegårds lokale, danske fødevarer.

Ude er godt, men hjemme(dyrket) er bedst

I hønsehuset får hønerne en økologisk foderblanding, som Peter selv producerer en stor del af kornet til. På de omkringliggende marker ved Bøgballegård dyrkes både havre- og hvede, som blandes i hønernes foder.

Peter er én af de producenter i Danmark, der har købt en havre afskaller, der kan fjerne havrens skaller. Havreskallerne er svære for hønerne at fordøje, men ved at fjerne skallerne kan Peter give sine høner ekstra meget hjemmedyrket foder.

Kort vej fra mark til stald

Netop dét tiltaler Peter, fordi transporten fra marken til stalden er langt kortere, end hvis foderet kommer fra andre lokationer – eller måske endda fra udlandet.

Resten af foderet køber Peter hos en lokal foderleverandør. For Peter vælger nemlig helst lokalt og dansk!