Ernaring i
blomme og hvide

Æggets alsidige sammensætning skyldes, at det indeholder alle de stoffer, som er nødvendige for at udvikle en kylling. 

De mange næringsstoffer befinder sig hovedsageligt i blommen, hviden har dog riboflavin (B2-vitamin). Derudover indeholder hviden protein. Protein og fedt udgør de energigivende næringsstoffer i æg, mens indholdet af kulhydrat er ca. 1 gram pr. 100 gram æg.

Æg er en
sund fødevare

Æg er en unik og alsidig fødevare, der nemt, naturligt og lækkert bringer vitaminer og mineraler ind i den daglige kost. Ægget indeholder alle essentielle næringsstoffer med undtagelse af C-vitamin, og samtidig indeholder et æg 11 gram fedt pr. 100 gram, hvoraf 57 pct. er umættede fedtsyrer. 

Med sin store anvendelighed er æg også en vigtig del af dansk madkultur – og dermed en naturlig kilde til sundhed i hverdagen.

VITAMINER, MINERALER OG PROTEINER

Æg er især en vigtig kilde til jod, selen og D-vitamin – og det er netop tre af de næringsstoffer, som danskerne typisk får for lidt af. Indholdet af jod og selen pr. 100 gram ligger på linje med indholdet i fisk (21 mikrogram pr. 100 gram). 

 

Æg indeholder pr. 100 gram 

Vitamin A - 208 mg - 26% af anbefalet daglig tilførsel (ADT)

Riboflavin (B2) - 0,45 mg - 32% af ADT

Niacin (B3) - 3,05mg - 19% af ADT

Vitamin B12 - 2 mcg - 80% af ADT

Biotin (B7) - 25 mcg - 50% af ADT

Pathethesyre (B5) - 1,6 mg - 27% af ADT

Vitamin D - 1,75 mcg - 35% af ADT

Vitamin E - 1,8 mg - 15% af ADT

 

 

PROTEINER I ÆG

Æg indeholder ca. 12 gram protein pr. 100 gram samt de otte essentielle aminosyrer: Valin, leucin, isoleucin, treonin, tryptofan, fenylalanin, metioninog lysin. 

I både kvalitet og mængde er sammensætningen af æggets aminosyrer optimal, og æggets proteinindhold bruges ofte som reference ved bedømmelse af andre proteiners ernæringsmæssige værdi. 

Et æg dækker op til 15 pct. af det daglige proteinbehov hos en voksen.

 

 

 

FEDT OG FEDTSYRER I ÆG

Æggets fedt befinder sig i æggeblommen i form af triglycerider, kolesterol og lecithin. 

Æggeblommen indeholder ligeledes linolensyre, der er en af de mest almindelige fedtsyrer. Monoumættede og polyumættede fedtsyrer udgør ca. 2/3 af fedtsyrerne i blommen. 

 

 

ØKOLOGISKE ÆG

Næringsindhold pr. 100 g

Energi 570 kJ/ 137 kcal

Fedt 9,3 g

- heraf mættede fedtsyrer 2,8 g

Kulhydrat 1,3 g

- heraf sukkerarter 0 g

Protein 12 g

Salt 0,34 g

 

 

SKRABE ÆG

Næringsindhold pr. 100 g

Energi 574 kJ/ 138 kcal

Fedt 9,5 g

- heraf mættede fedtsyrer 2,7 g

Kulhydrat 1,2 g

- heraf sukkerarter 0 g

Protein 12 g

Salt 0,34 g

 

 

FRILANDSÆG

Næringsindhold pr. 100 g

Energi 565 kJ/ 136 kcal

Fedt 9,2 g

- heraf mættede fedtsyrer 2,7 g

Kulhydrat 1,2 g

- heraf sukkerarter 0 g

Protein 12 g

Salt 0,35 g

 

 

BUR ÆG

Næringsindhold pr. 100 g

Energi 571 kJ/ 137 kcal

Fedt 9,4 g

- heraf mættede fedtsyrer 2,9 g

Kulhydrat 1,1 g

- heraf sukkerarter 0 g

Protein 12 g

Salt 0,34 g

 

De fleste hjemmesider bruger cookies - og det gør vores også. De fortæller os, hvordan hjemmesiden bliver brugt, så vi kan give dig den bedste oplevelse, når du besøger vores hjemmeside. Du kan læse mere om cookies og hvilke vi bruger her. Du accepterer vores cookies, når du klikker OK.