Fransk nougat

Jul, Dessert, Personer: 10, Sværhedsgræd: 5


Sådan gør du

Start med at gøre alle ingredienserne klar: Sæt honningen i varmt vandbad, så den bliver blød. Rist nødderne i ovnen ved 160 grader i 10 min. Pisk æggehviderne helt stive.

Smør en rektangulær form (ca. 16 x 28 x 3 cm) grundigt med smør og læg rispapir i bunden af formen. Stil sukkertermometret i varmt vand, så det ikke sprænges ved en voldsom temperaturstigning, når det skal måle sukkertemperaturen.

Bland sukker, glukose og vand i en tykbundet gryde og varm op over middelvarme og under konstant omrøring. Sørg for, at sukkeret bliver helt opløst. Hold inde med at røre og sæt sukkertermometret i opløsningen. Lad opløsningen koge, indtil termometeret viser 138 grader.

Tag gryden af varmen imens honningen tilsættes. Kog videre, til temperaturen er 143 grader. Tag igen gryden af varmen og lad medhjælperen lidt efter lidt hælde den varme opløsning langs kanten af skålen ned i de stiftpiskede æggehvider, mens du selv pisker konstant i hviderne.

Pisk den færdige blanding godt igennem. Tilsæt vaniljesukker og mandler. Konsistensen skulle nu være ret stiv. Hvis dette ikke er tilfældet, kan man anbringe massen i et varmt vandbad og røre kraftigt, til lidt mere væde er fordampet, og konsistensen bliver mere fast.

Bred nougatmassen ud i den klargjorte form ved hjælp af en olieret paletkniv. Formen skal fyldes helt ud, og overfladen skal være så glat som muligt. Dæk nougaten med endnu et lag rispapir. Læg et skærebræt over nougaten og lad den ligge i pres i mindst 12 timer. Placér noget tungt oven på brættet. Når tiden er gået, fjernes presset, og nougaten skæres i stænger eller blokke.

Pak stykkerne i cellofan og opbevar dem i en lufttæt beholder et køligt sted. Nougaten kan holde sig i flere uger.

Ingredienser

50 g sukker

150 g honning

1½ spsk flydende glukose

1¼ dl vand

2 pasteuriserede æggehvider (1 ½ bæger)

1 tsk vaniljesukker

300 g smuttede, ristede og flækkede mandler

125 g afskallede pistacienødder

Rispapir

Sukkertermometer og evt. en hjælpende hånd

Brug for mere inspiration

Citrontærte med marengs.jpg

Citrontærte m. marengs

Honningkager lille.jpg

Honningkager

VAnillekranse-02.tif

Vaniljekranse

De fleste hjemmesider bruger cookies - og det gør vores også. De fortæller os, hvordan hjemmesiden bliver brugt, så vi kan give dig den bedste oplevelse, når du besøger vores hjemmeside. Du kan læse mere om cookies og hvilke vi bruger her. Du accepterer vores cookies, når du klikker OK.