GÅRD MED SOLBLOMME ÆG

Danægs unikke Solblomme æg er skrabeæg med en solgul blomme – og en smag ud over det sædvanlige. Hønerne passes efter de samme regler, der gælder for skrabeæg. Hemmeligheden bag de lækre, solgule blommer er, at hønerne forkæles med en særlig kost, der bl.a. indeholder hørfrø. Det påvirker både smag og farve og gør Solblomme æg til en helt særlig oplevelse.

Gårdejer brænder for hønerne og deres særlig foder

Med sine 8000 høner er Jørgen-Henrik Larsen en af de små ægproducenter. Til gengæld har han specialiseret sig i de særlige Solblomme æg, der har en særlig smag og en blomme så gul som solen.

– Jeg havde en kollega, der var i ægbranchen, og som var meget glad for det. Så da jeg i 1994 købte en gård mere – med bygninger, der skulle udnyttes – sprang jeg ud i det og indrettede dem til hønsehold, fortæller Jørgen-Henrik.

Han startede som ægproducent til Danæg med 6000 høner i 1995, men allerede året efter fik Jørgen-Henrik udvidet til den nuværende størrelse på 8000 fritgående skrabeægshøner – fordelt på to hønsehuse. Han understreger dog, at han er en af de små i branchen.

Godt styr på det gode foder

Jørgen-Henriks gård hedder ”Boholmgård” og ligger ved Hårlev syd for Køge. Han har altid beskæftiget sig med planteavl, og det er efter hans egen mening forklaringen på, at han i dag går meget op i hønernes foder.

– Jeg var straks med på ideen, da Danæg foreslog mig, at producere de særlige Solblomme æg. Det er en nicheproduktion, hvor den specielle fodersammensætning med et stort indhold af hørfrø, giver ekstra farve og smag til æggene, forklarer Jørgen-Henrik.

 

Blommer så gule som solen

– Jeg går meget op i sammensætningen af foderet og jeg synes det er rigtig sjovt, at lave Solblomme-ægget. Det tiltaler mig meget, at blommefarven bliver så gul som solen. Og hørfrøene giver også æggene en ekstra god smag, fortæller Jørgen-Henrik.

Han beskriver sig selv som en, der kan lide at gøre tingene på den bedste måde. Derfor er han også med i en Erfa-gruppe, hvor deltagerne blandt andet drøfter de forskellige produktionsgrene samt sammenligner fodertyper og produktionstal.

Håndsortering og dyrevelfærd

Jørgen-Henrik starter dagens arbejde med en tur rundt i staldene, hvor eventuelle gulvæg indsamles, og der tjekkes op på hønsenes tilstand samt at vand og foder cirkulerer rigtigt. Denne runde foregår to til tre gange dagligt.

– Det er vigtigt for mig, at mine høner trives godt og har optimale forhold i stalden. Herunder hører en god strøelse og daglig kontrol af fodervægte og vandmåler, fortæller Jørgen-Henrik.

Optællingen af æg giver Jørgen-Henrik et godt indblik og en god viden om, at hønerne trives, så det også bliver en lønsom forretning. Efter indsamlingen bliver æggene pakket.

– Det er måske lidt gammeldags hos os, da alle æg bliver håndsorteret, fortæller Jørgen-Henrik, der har en medarbejder til at hjælpe med sortering og pakning.

– Jeg trives med mit arbejde og går op i, at det hele hænger sammen. Her tænker jeg både på foder og dyrevelfærd, slutter Jørgen-Henrik Larsen.

ÆG FRA SOLBLOMME HØNER

Hønernes forhold

De fleste hjemmesider bruger cookies - og det gør vores også. De fortæller os, hvordan hjemmesiden bliver brugt, så vi kan give dig den bedste oplevelse, når du besøger vores hjemmeside. Du kan læse mere om cookies og hvilke vi bruger her. Du accepterer vores cookies, når du klikker OK.