Fra æg til forarbejdede ægprodukter

Udslåning og pasteurisering

Der er store krav til hygiejne og sikkerhed, når friske æg skal omdannes til forarbejdede produkter. Og Danæg lever som minimum op til de stillede krav.

Som første led i processen bliver æggene slået ud, og blommer og hvider adskilles. Det foregår på en særlig udslåningsmaskine – og herfra overføres masserne straks til råvaretanke, hvor temperaturen er på højst 4oC grader celsius.

Herefter bliver ægmassen pasteuriseret. Det sker ved en nænsom varmebehandling, som sikrer at alle æggets egenskaber bevares – og at alle sygdomsfremkaldende bakterier elimineres.

Produktion, tapning og pakning

Efter pasteuriseringen bliver en del af blommemassen og hvidemassen tappet over i færdigvareemballagen. En del af den behandlede masse bliver ført videre og brugt til andre produkter, f.eks. langæg.

Hele processen foregår i et produktionsmiljø med strenge krav til hygiejne og rengøring. Hver enkelt medarbejder er uddannet inden for levnedsmiddelhygiejne – og er derfor bevidst om alle krav og om sit eget ansvar i produktionen.

Omfattende analyser før salg

Når produkterne er emballeret, bliver de sat på lager. Her afventer de resultaterne af de løbende, omfattende mikrobiologiske, kemiske, fysiske og smagsmæssige analyser og undersøgelser fra laboratoriet. 

Først når produkterne er testet og godkendt til salg, bliver de frigivet fra lageret. Testprocessen tager typisk fire dage.

KØLEKÆDEN

Kølekæden sikrer, at alle æg opbevares ved højst 12 ºC hele vejen fra gård til butik eller grossist. Afhentningen af æg sker med Danægs termolastbiler. Det sker for at sikre kvaliteten og for ikke at bryde ”kølekæden” under transporten til Danægs ægpakkeri.

Læs mere om kølekæden her

ÆGGEFACTS

500x500-ikon-5.jpg

Der kan forekommen små brunlige pletter inde i ægget. De er proteinpletter, som er helt ufarlige.

500x500-ikon-3.jpg

Æggeblommens gule farve stammer fra de to rødgule plantestoffarver – karotenoider og xanthopyller – der findes i grøntsager og frugter. Derfor har hønerens foder indflydelse på blommens farve.

500x500-ikon-2.jpg

Æggehviden dannes omkring blommen. Det foregår i æggelederen. Æggehviden består af fire lag, der forsegles med en indre og en ydre hinde.

aeg_500x500_02.jpg

En høne lægger i gennemsnit 
300 æg om året.

Danæg Products A/S Maglegårdsvej 13 DK-4000 Roskilde +45 46 38 18 00 order@danaeg.dk

De fleste hjemmesider bruger cookies - og det gør vores også. De fortæller os, hvordan hjemmesiden bliver brugt, så vi kan give dig den bedste oplevelse, når du besøger vores hjemmeside. Du kan læse mere om cookies og hvilke vi bruger her. Du accepterer vores cookies, når du klikker OK.